Saffransbullar med mandelmassa och hallon

30 stycken

 25 g jäst
5 dl standardmjölk
1 dl strösocker
2 paket saffran (1 g)
100 g rumsvarmt smör
2 krm salt
12 dl vetemjöl (ca 720 g)
Fyllning och pensling:
100 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
200 g färska hallon
0.5 dl strösocker
1 ägg till pensling
Kristyr:
 1 äggvita
2.5 dl florsocker
florsocker att pudra ovanpå
Gör så här
1 Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
2 Klicka i smöret och tillsätt saltet. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen för hand 10 min eller 5 min med degblandare. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
3 Kavla ut degen på en mjölad bänk, till 2 rektanglar, ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå, strö på socker och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar, ca 4 cm, och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min.
4 Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Kristyr:
1 Vispa äggvita och florsocker med elvisp tills det är riktigt vitt. När bullarna svalnat, ringla över kristyren och pudra med florsocker.
Etiketter: